Przysmaki gospodyni
Przysmaki gospodyni
Kaszuby to kraina lasów, jezior oraz rzek. Rdzeni kaszubi zajmowali się głównie rybołówstwem i rolnictwem. Potrawy w tym regionie były skromne i przygotowywane z tego co daje nam matka natura. Dlatego też często na stołach królowały leśne owoce, grzyby, ryby, warzywa, dziczyzna czy też drób.
Jako prawdziwi kaszubi nadal kontynuujemy tradycję serwowania kaszubskich potraw. Nadal są one przygotowywane z tego co daje nam matka natura oraz z produktów które pozyskujemy z gospodarstwa. To właśnie na Kaszubach możesz spotkać takie potrawy jak : „Przegotówka”, „Zylc”, „Zupa Brzadowa” czy „Kiszka Kaszubska”.
Produkty z jakich przygotowywane są posiłki to nie tylko warzywa z własnego ogródka, ale również ciepłe mleko prosto od krowy czy też świeżutkie jajka prosto z kurnika. Oprócz tych rarytasów sami pieczemy chleb, wytwarzamy masło i twaróg. W gospodarstwie również nie może zabraknąć swojskich wędlin, które serwujemy Naszym gościom.